Visste du att…?

Latast, långsammast och ändå bland de äldsta.

Sengångare

Sengångaren har överlevt i 60 miljoner år. Den försvarar sig med att vara långsam. De hänger i träden och sover runt 10 timmar varje dygn i frihet, i fångenskap hela 16 timmar. Den övriga tiden flyttar den sig långsamt medan den äter. Alger flyttar in i pälsen så att den blir alldeles grön. Fiender, som jaguar, ormar och örnar , upptäcker den inte, för den rullar ihop sig och ser ut som en växt.

Men en gång varannan vecka måste den gå på toaletten. Då klättrar den långsamt ner på marken , gör en grop och lägger sin spillning där. Då passar de fjärilar, som lever i pälsen, på  att lägga sina ägg i spillningen. Nästa gång sengångaren är nere på marken har äggen kläckts till larver som kryper in i pälsen och följer med upp i trädet där de kläcks.

Det finns två arter av sengångare. Den tretåiga lever i Centralamerika ner till Argentina och den tvåtåiga från Centralamerika ända ner till Peru i Sydamerika.

Sengångaren blir inte jagad av människan, eftersom den blir hängande kvar högt uppe i trädet i sina kraftiga klor om något händer den.

Se köpa regnskog.