Historik

Så här började det

1987 var jag , Eha Kern, lärare i Fagerviks skola i Sorunda i en åldersblandad klass, årskurs 1-3. Skolan var omgiven av gammal svensk urskog där eleverna lekte varje ledig stund. På fritiden såg de varje naturfilm som fanns. Filmerna slutade ofta med att reportern beklagande sade: Vi vet inte hur länge vi får ha dessa fantastiska djur kvar, för regnskogarna som är deras hem försvinner i en fasansfull hastighet. Man beräknar att det försvinner en hel fotbollsplan regnskog varje sekund, dygnet runt, året runt. Eleverna blev förfärade! Skulle det inte finnas någon regnskog kvar när de blev stora och kunde besöka den? Då kom de på en lösning: Vi samlar ihop pengar och köper en regnskog. Om vi börjar kanske andra vill hjälpa till! Att läraren skulle kunna köpa regnskog någonstans tog barnen för givet.

Det här har vi gjort:

Eha fick kontakt med regnskogsbiologen Sharon Kinsman från USA. Hon forskade  i Monteverdes molnskog i Costa Rica och kom till barnen och visade diabilder på det fantastiska djurlivet där – en del djur hade barnen sett på TV som jaguarer, vrålapor, capuchiner men andra djur hade de aldrig tidigare hört talas om som quetzalen, klockfågeln, grodor med sugkoppar under fötterna, genomskinliga fjärilar, träd höga som Globen!  Den här skogen måste bara räddas! Vuxna konstituerade en ideell förening 12/12 1987 som kunde garantera att alla pengar gick vidare till projektet. Man fick SIDA-bidrag till återplantering av skog och miljöundervisning i skolorna. Inom några år hade 4 000 skolor I Sverige deltagit i projektet, men även barn i 43 andra länder. Det bildades syskonorganisationer i England, Tyskland, Japan, USA och Canada.   Barnen hade kastat iväg en snöboll som startade en lavin!

Det här har vi uppnått

Ungefär 4 000 skolor i Sverige har på olika sätt varit involverade i projektet, men även skolor i 43 andra länder. Vi har köpt regnskog i Monteverde och  Rincón (Costa Rica), i Jatun Sacha, Guanderra och Bilsa (Ecuador), i Sierra de las Minas (Guatemala), och i Khao nor Chuchi (Thailand). Det har varit en stor inspirationskälla för lokalt boende och skapat många arbetstillfällen samt bevarat vattentillgången

Välkommen med din donation! Miljoner djur och växter i regnskogen tackar dig! Se köpa regnskog.